Recept: zelf kaas maken, go make this! - GlowofbeautyGlowofbeauty

11 mei 2014

hoe maak je zelf kaas

O, ik ben zó enthousiast over wat ik vandaag en gisteren gedaan heb! Je raadt het nooit: ik heb zelf kaas gemaakt! (Oké, je kon het vast al wel afleiden uit de titel :)) Ik heb nooit geweten dat je zelf kaas zou kunnen maken, dat is toch iets wat ze in van die grote fabrieken doen en wat maanden achter elkaar moet rijpen? Nee dus! Vandaag laat ik je zien hoe ik zelf mijn eigen, romige kaasje hebt gemaakt met bieslook en mosterdzaad!

Al vanaf de herfstvakantie hadden mijn moeder en ik het plan om kaas te gaan maken, maar je kent het vast wel: je zegt wel dat je het wilt gaan doen maar uiteindelijk komt er niks van. Nu ik dit schrijf is het meivakantie, en nu móesten we het gewoon doen van onszelf. En ik ben blij dat we het nu eindelijk gedaan hebben, want het is zo leuk en makkelijk om je eigen kaas te maken!

Als je ziet hoe weinig je nodig hebt, verbaast het je dat je daar een kaasje van kan maken. Tenminste, mij wel. Je hebt voor de basis alleen maar melk, karnemelk, zout en citroensap nodig, en dat vind ik wel z’n charme hebben. Het is wel lekker om hier nog wat extra dingen, zoals verse kruiden, aan toe te voegen.

Zelf knipte ik wat bieslook uit de tuin en deed dat er doorheen, samen met wat geroosterde mosterdzaad. De bieslook proef je niet heel erg, maar geeft wel een leuk effect met al die groene stukjes door de kaas. Het mosterdzaad proef je echter wel erg goed, het geeft de kaas een beetje een nootachtig smaakje. Superlekker!

recept kaas maken

Oké, laten we beginnen! Als allereerste de vraag: wat heb je nodig? (voor 1 kaasje)

– 1 liter melk
– 1 liter karnemelk
– 2 theelepels zout
– Een scheutje citroensap

Naar smaak toevoegen:

– Verse kruiden, zoals bieslook, rozemarijn, oregano, basilicum, maar net wat je hebt staan.
– Noten, geroosterde mosterdzaadjes, honing, gedroogde vruchten

Materiaal:

– 1 blikje met inhoud van 400 gram, de boven en de onderkant eraf gesneden (bewaar een dekseltje of de onderkant!)
– Een potje of blikje wat precies in het bovenstaande blikje past.
– Een stuk kaasdoek
– 1 lang stuk elastiek
– 1 bordje

Houd er wel rekening mee dat je niet 1,2,3 een kaasje hebt. Het kost eventjes tijd, maar het is zeker de moeite waard.

recept om kaas te maken

1. Verwarm de melk en de karnemelk in een pan en doe daar een kneepje citroensap bij. Als de melk tegen de kook aankomt zal het zich scheiden in wei (waterig) en wrongel (harde brokjes). Roer 1 minuut door.

2. Giet alles door een zeef, zodat je alleen de wrongel overhoudt. Nu heb je ricotta, een ‘tussenproduct’ van kaas, wat ook gewoon in de winkel . Voeg nu ook het zout toe, en de kruiden die je graag wilt gebruiken. Ik deed er nog verse bieslook en geroosterde mosterdzaad doorheen, wat ik erg lekker vond.

3. Tijd om er een echte kaas van te maken! Druk de kaasdoek in het blikje en giet de wrongel erin. Trek de doek een beetje op, zodat het kaasje goed aan de onderkant zit.

4. Als de doek nog erg uitsteekt aan de bovenkant, knip dan een stukje van de bovenkant af. Leg het dekseltje dat je bewaard had op de bovenkant van de kaasdoek, en druk het naar beneden. Pak nu het blikje of potje wat precies in het blikje past, en zet dat op het dekseltje dat je net in het blikje hebt gelegd. Zet dit ‘bouwsel’ op een bordje, en doe een strak elastiek om het geheel. (plaatje hieronder maakt het hopelijk duidelijk)

kaas maken

Van onder naar boven: Blikje zonder boven en onderkant, daarin zit de kaas met het kaasdoek erom heen, dekseltje er bovenop, daarboven op een potje/blikje (jampotje in mijn geval), en een strak elastiek om alles heen.

5. Nu is het een kwestie van wachten, 12 uur in de koelkast. Daarna kan je het kaasje uitpakken, en houdt je een heerlijk vers, wit kaasje over wat er ook nog eens heel erg mooi uitziet!

zelf kaas maken

recept roomkaas zelf maken

Zelfgemaakte kaas

Ziet dat er niet superleuk uit? Wij aten het zelf met een afgebakken ciabatta en broccolisoep, perfecte combi! Tip: maak het ook eens als cadeautje, hier kan je iemand echt mee verassen!

De kaas is na het maken een aantal dagen houdbaar.

Heb jij wel eens kaas gemaakt? En weet jij nog iets anders speciaals wat ik echt eens zou moeten proberen te maken?

Liefs Anniek

7 comments on “Recept: zelf kaas maken, go make this!”

    Pien
    11 mei, 2014

    Dit lijkt me echt leuk! Waar haal je kaasdoek?


    11 mei, 2014

    Wat leuk!
    Ik ben hier helemaal enthousiast over,
    had niet gedacht dat dit zo kon joh!
    Leuk, leuk!


    11 mei, 2014

    Ziet er lekker uit! Leuk recept!


    11 mei, 2014

    Oh my goddd dit lijkt me echt zo lekker he!


    11 mei, 2014

    Ziet er heerlijk uit, ook een geweldig idee!


    13 mei, 2014

    Wow, ik wist niet dat je er mar zo weinig ingredienten voor nodig had! Echt superleuk gedaan dit!


    Karlijn
    12 januari, 2015

    Hoi Anniek,
    Ik heb je blog nog niet zo lang geleden ontdekt en vermaak mezelf nu al een paar weken met het teruglezen van alle leuke stukjes en het bekijken van je mooie foto’s in alle OOTD’s en Join my lifes!
    Ik vind dat je echt een hele leuke blog hebt, je bent creatief en als je alles terug leest zie je dat je steeds meer een eigen stijl ontwikkelt en je stukjes steeds beter worden, leuk om te zien!!

    Ik zie dat het hierboven al eerder is gevraagd maar die reactie heb je wellicht over het hoofd gezien. Ik ben ook heel erg benieuwd waar je kaasdoek kunt krijgen. Hopelijk kun je daar nog even op reageren, dan ga ik het ook eens maken! Lijkt me inderdaad hartstikke leuk om te doen – én om het als cadeautje te geven, super origineel!!!
    Met wat voor soort kaas is de smaak te vergelijken? Roomkaas, brie, jonge kaas?

    Liefs en ga zo door met je blog, ik heb je gauw toegevoegd aan mijn bloglovin’ en geniet erg van het teruglezen van al je stukjes, heerlijk om nog een hele ‘voorraad’ aan ongelezen blogs te hebben hihi :D