Home made sandwichspread - GlowofbeautyGlowofbeauty

29 januari 2015

recept sandwichspread

Sandwichspread: zo’n goedje dat hartstikke gezond lijkt, maar na de ingrediëntenlijst even bekeken te hebben, blijkt het dat zelfs in zo’n hartig smeerseltje suiker, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen, aroma’s en andere zooi zit. Laatst probeerden wij thuis eens een home made variant uit, en die was lékker! Jullie reageerden ook super enthousiast op de foto op mijn Instagramaccount, dus bij deze: het recept.

Vroeger was ik meer van de chocoladepasta. Van die lekkere dikke, vette lagen op mijn brood. Eigenlijk meer pasta met brood, dan brood met pasta. Heerlijk vond ik dat. Nu ben ik nog steeds van die dikke lagen beleg, maar ik kies op dit moment toch eigenlijk bijna altijd voor sandwichspread. Net een tikkie frisser en verser.

En nu dus een recept om het helemaal zelf te maken! Het kost net wat meer tijd dan een potje halen uit de supermarkt, maar geef toe: hoe tof is het om je koelkast helemaal vol te kunnen laden met allemaal potjes zelfgemaakte sandwichspread. Lekker hipster zelf bepalen wat je binnenkrijgt en je eigen, pure eten klaarmaken. En die bereidingstijd, die valt reuze mee.

En man, die smaak, onwijs lekker! Het lijkt best wel op de originele sandwichspread, alleen is deze verse variant ietsjes knapperiger, en wat minder zoet. Maar wel lekker hartig en fris. Voor nu: genoeg gekletst: let’s do this!

sandwichspread recept

Ingrediënten (voor 1 flinke jampot)

– 2 stengels bleekselderij
– Een halve rode (punt)paprika
– 2 worteltjes
– 2 lente-uitjes
– 50 gram augurken
– 2 eetlepels zilveruitjes
– 125 gram Griekse yoghurt
– 75 gram mayonaise (voor de extra light-versie: verhouding yoghurt-mayo veranderen, met meer yoghurt wordt het wel wat ‘saaier’)
– 1 eetlepel citroensap
– Een paar druppels worcestershiresaus
– Zout en peper

1. Doe de bleekselderij, paprika, worteltjes, lente-ui, augurken, zilveruitjes en een theelepeltje zout in de keukenmachine, en laat dit malen totdat het fijn geworden is, maar het nog geen ‘prut’ is.

2. Laat dit haksel uitlekken in een zeef, minstens een uur, het liefst twee. Duw met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit, en meng de groente met de yoghurt en de mayonaise. Breng het mengsel op smaak met worcestershiresaus, citroensap en peper.

3. Laat het een nachtje in de koelkast staan, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

sandwichspread gezond

En zo heb je binnen no-time een grote pot vol met heerlijke sandwichspread klaarstaan! Heerlijk om op je brood te smeren (dikke laag is aan te raden! :D), maar stiekem vind ik het ook niet verkeerd om het regelrecht uit de pot te eten. Jij mag kiezen.

Vind jij sandwichspread ook zo lekker, en lijkt het je leuk dit eens te proberen?

Liefs Anniek

Dit recept heb ik te danken aan Karin Luiten, van Koken met Karin!

28 comments on “Home made sandwichspread”

    29 januari, 2015

    Yummie, dit ziet er heerlijk uit! Wat fijn dat deze spread zoveel gezonde ingrediënten bevat.


    29 januari, 2015

    Ziet er lekker uit! Ik ben ook dol op sandwichspread en maak het ook graag zelf.


    29 januari, 2015

    super tof dit! Sinds kort hebben wij het ook weer eens in huis en is echt lekker fris! Lekker ook met een plakje kaas! Leuk om zo te zien hoe je het zelf kan maken!


    29 januari, 2015

    Klinkt goed! Dit ga ik zeker een keer uitproberen!


    29 januari, 2015

    Ziet er heel lekker uit, mooie foto’s ook! Welke camera gebruik je?
    Liefs, Iris

    Anniek
    29 januari, 2015

    Thanx Iris! Ik gebruik de Panasonic Lumix DMC-FZ200, een hele fijne systeemcamera (spiegelreflex, maar dan automatisch) met omklapbaar schermpje. Aanrader!


    29 januari, 2015

    Leuk idee!! In veel producten zitten ongezonde dingen waar we makkelijk zonder kunnen. Een zondagmiddag leent zich uitstekend voor het maken van dit recept. Het is geen sandwichspread maar sandwichpret;)
    Groetjes Maaike

    Anniek
    29 januari, 2015

    Haha, inderdaad, te mooie woordspeling! :) X


    29 januari, 2015

    Oh lekker zeg! Ik krijg er spontaan zin in!


    29 januari, 2015

    Mmm ziet er echt heel lekker uit!:)

    xx Laura


    29 januari, 2015

    ziet er mega lekker uit!


    29 januari, 2015

    Oh jammie, ziet er echt ontzettend lekker uit. Mijn vriend eet dit altijd graag, dus dit met dit recept maak ik hem vast heeeel blij <3


    29 januari, 2015

    Klinkt lekker! De bleekselderij zou ik er zelf uit halen, ik weet niet waarom maar ik kan daar écht niet tegen. Ga al kokhalzen als ik het ruik haha! En hee Koken met Karin is leuk, wij hebben geloof ik wel 3 kookboeken van haar.


    29 januari, 2015

    Oh dit ziet er zo lekker uit! Zag vanmorgen je artikel en je hebt me zo gek gekregen dat ik de keuken in ga! Geloof me ik vind koken meestal niks aan, duurt te lang en de gerechten zijn niet spannend genoeg.

    Heb een eigen variant gemaakt op die van jou. Zal het binnenkort ook delen :)

    Anniek
    29 januari, 2015

    Ah kijk, dat is mijn doel: niet-kokende-mensen de keuken in krijgen! ;) Superleuk, ik ben benieuwd naar je variant!


    29 januari, 2015

    Wat ziet dat er ontzettend lekker uit! Dit wil ik zeker wel een keer gaan maken!


    29 januari, 2015

    Ik dacht al dat ik dit recept eerder in de krant zag! De bijlage van afgelopen weekend, toch?

    Anniek
    29 januari, 2015

    Ja klopt, in dat stukje van Koken met Karin, in de Tijd!


    29 januari, 2015

    Oh wat ziet dat er lekker uit!!


    29 januari, 2015

    Dat ziet er lekker uit


    29 januari, 2015

    Het ziet er heel lekker uit! X Minale
    http://minaleme.blogspot.be/


    29 januari, 2015

    Oh wauw, wat heeeerlijk Anniek!
    Bedankt voor het delen <3


    29 januari, 2015

    ziet er lekker uit.
    ik ga eens proberen om ook zoiets te maken. maar dan zonder mayo. als je de yoghurt op smaak brengt is er niets saais aan ;) maak veel sausen en salades op basis van yoghurt (of kwark als ik wat dikkere saus wil)
    X diana.

    Anniek
    30 januari, 2015

    Ja, het kan inderdaad prima met yoghurt of kwark, maar zonder kruiden wordt het dan wat saaier :) Inderdaad lekker op smaak brengen, dan komt het goed!


    30 januari, 2015

    Jammie, ziet er erg goed uit – veel beter dan die kant-en-klare potjes ;)


    30 januari, 2015

    Mmmm! Ziet er heerlijk uit. Ook veel gezonder dan dat prefab food.


    30 januari, 2015

    Ik hou niet zo van sandwichspread uit een potje, maar deze klinkt wel lekker!


    31 januari, 2015

    Ziet er heerlijk, uit. binnenkort maar eens proberen denk ik;)